مقدمه ای از نابغه ریاضی :
علی بیات موحد ریاضیدان ایرانی و متولد سال ۱۳۴۸ در زنجان می باشد .او محاسبات ذهنی را از سن هفت سالگی فرا گرفته است و فرمول های مختلفی برای آن کشف و به ثبت رسانده است .او موفق به کسب افتخارات زیادی در زمینه پژوهشی شده است .استاد علی بیات موحد از شاگردان پروفسور محمد حسابی بوده است و با راهمایی های وی نتایج چند ده ساله خود را در اختیار عموم قرار داده تا محاسبات سریع ذهنی و تقویت حافظه برای همه مردم فراهم شود.
از کودکی و محل تولد و خانوادتان بگویید ؟
اینجانب علی بیات موحد در تاریخ سوم بهمن 1348 در شهر زنجان متولد شدم . آخرین فرزند خانواده بودم ، پدر ، مادر و خواهر و برادر (کلیه اعضای خانواده) دارای تحصیلات عالی و همگی شاگرد اول استان زنجان بودند.
از سن هفت سالگی محاسبات ذهنی را با عمل جمع یاد گرفتم. از آن پس به موازات یادگیری هر عمل محاسباتی در دوران دبستان، روشهایی برای محاسبات ذهنی آنها ابداع می نمودم. پس از آشنایی اولیه با مفاهیم پایه ای ریاضیات، در خود چنان شور و عشق خاصی به دنیای شگفت انگیز اعداد و محاسبات یافتم، که بیشتر وقت خود را صرف مطالعه و کلنجار رفتن با کتابها و مسائل پیچیده ریاضی می نمودم.
همیشه با خود فکر می کردم که چگونه می توانم دوستانم را که معمولا برای درس خواندن دور هم جمع می شدیم و البته همگی شان از این درس فراری بودند با جذابیتهای ریاضی آشنا کنم. علاقه به فهمیدن و فهماندن ریاضیات ، مرا به یافتن روش های آسان تر و سریع تری سوق داد.
اولین باری که متوجه استعداد محاسبات ذهنی شدین کی و چگونه بود؟
در سال 1354 وارد کلاس اول دبستان شدم و پس از یادگیری اعداد و عمل جمع شروع به جمع اعداد دو و سه رقمی ( بدون رقم انتقالی مانند 43+26)نمودم و در کمتر از یک ماه کلیه اعداد دو و سه و چهار رقمی را بدون دیدن عدد شروع به محاسبه کردم( هیچ کمکی از حافظه دیداری نگرفتم)
اولین فرمولی که کشف کردین در چه سنی بود و چه فرمولی بود ؟
در ادامه تا سال سوم دبستان در محاسبه جمع و تفریق حرفه ای شدم و شروع به محاسبه ضرب ذهنی نمودم که نمیتوان گفت اولین فرمول اساسی بت دسته بندی اعداد بود که بعدا سرعت جمع و تفریق را افزایش داد (زیرا وقتی برای عمل ضرب روش ابداع کردم پس ازچند قسمت کردن اعداد نیاز به محاسبه جمع و تفریق حاصل های بدست آمده می باشد که خود این مساله باعث کدبندی اعداد و نگهداری آنها در حافظه تا اتمام عملیات می باشد)
استاد علی بیات موحد از دوران تحصیل خود در مدرسه و دانشگاه بگویید ؟
در دوران تحصیل در مدرسه هر عمل محاسباتی را که می آموختم پس از مدتی روش هایی برای محاسبات ذهنی آن مطلب و مبحث پیدا میکردم و تا دیپلم این عملیات عبارت بودند از :
جمع و تفریق و ضرب و تقسیم و جذر و ریشه گیری و محاسبه لگاریتم اعداد.
در دانشگاه با گسترش این روش ها و کاربردی کردن آنها عملیات ضرب اعداد در مبناهای متفاوت ، محاسبه حد و مشتق بسیاری از توابع شروع به کاربردی کردن آن در کلیه رشته های ریاضی و غیر ریاضی نمودم. و متوجه شدم که یکی از دغدغه های دانشجویان در حل مسائل تحلیلی و خلاقانه هست و یکی از این مباحث بحث برانگیز مبحث انتگرال می باشد.
لذا اولین کتابی که در سن بیست سالگی نوشتم کتاب روشهای انتگرال گیری در سال 1368 بود که با ارائه آن به معاونت پژوهشی دانشگاه شهید بهشتی و با پیگیری مسولین آن مرکز ملاقاتی با استاد فرهیخته ویکی از پایه گزاران اساسی دانشگاه تهران یعنی مرحوم پروفسور محمود حسابی داشتم و ایشان با راهنمایی های ارزنده خود مرا تشویق به ابداعات بیشتر و قا بل فهم کردن روشهایم هایم نمودند(چون تا آن زمان من این موضوع را یک توانمندی فردی می دانستم)
آیا مشوق خاصی داشتین در تمام این دوران ؟
بله کلیه اعضای خانواده پدر ، مادر ، خواهر و برادر و همگی مشوق بسیار زیاد من در این زمینه بوده اند. و همچنین بعضی دبیران و اساتید که مهمترین آنها مرحوم پروفسور حسابی بود.
چند فرمول اختراع کردید و آیا این فرمول ها به ثبت جهانی رسیده است ؟
در سال 1375 در دهمین دوره جشنواره بین المللی خوارزمی به عنوان تنها برگزیده ویژه کلیه دوران جشنواره خوارزمی در زمینه
« طراحی روشهای جدید ذهنی در عملیات ریاضی» انتخاب شدم و پس از آن 15000 فرمول ابداعی خود را به ثبت یونسکو در آوردم.
در مورد محاسبات ذهنی کمی توضیح می دهید ؟
با وجود ماشین حساب ها ، کامپیوترها و ابر کامپیوترها شاید برای عموم این سوال پیش بیاید که محاسبات ذهنی چه کاربردی دارد؟
در پاسخ این افراد باید گفت محاسبات ذهنی یک ورزش ذهن می باشد که اولا توانمندیهای ذهنی افراد بالا رود و ذهن شخص دیرتر خسته شود.
ثانیا قدرت تحلیل افراد بالاتر رود تا شخص مدیریت ذهن را در مسا ئل روزمره کاربردی نماید.
محاسبات ذهنی استاد علی بیات موحد
آیا استعداد علی بیات موحد ذاتی است یا اکتسابی ؟
همانطور که گفتم در ابتدا من این توانمندی را فردی می دانستم ولی پس از ثبت فرمولها این روش ها را اکتسابی و قابل آموزش عموم نمودم . شاید این تصور برای عموم پیش آید که شخص باید یک استعداد خاصی داشته باشد اما اصلا اینطور نیست.
آیا همه انسانها میتوانند شبیه شما بشوند یا باید حتما استعداد خاصی باشد ؟
شاید این تصور برای عموم پیش آید که شخص باید یک استعداد و نبوغ ویژه ای داشته باشد تا این توانمندی را آموزش ببیند ولی نکته بسیار مهم این است که من پس از ثبت فرمولهایم اولین جایی که این روش ها را آموزش دادم به کودکان استثنایی و نابینایان بود تا ثابت کنم که هیچ نبوغی برای یادگیری آن نیاز نیست.
به قول هلن کلر نویسنده نابینا و ناشنوای بزرگ می گوید:
اگر یک فرد افلیج برنده مسابقات دو و میدانی جهان نشود تقصیر خودش هست .
یعنی پشتکار مهمتر از استعداد می باشد.
نکته بسیار مهم در آموزش و استعدادیابی:
متاسفانه در کشور ما در جذب دانش آموزان در مراکز آموزشی خاص فقط افراد ویژه و با استعداد جذب می شوند که این تک بعدی بودن ضربه زیادی به سطح آموزش وارد کرده است.
هنر آموزش این است که استعداد افراد معمولی را شکوفا کنیم .
یک مثال ساده می گویم تا موضوع کاملا ملموس باشد.
ماشین بنز یک ماشین کامل هست و نیازی به ارتقا ندارد هرگاه ما بتوانیم ماشین پژو را به بنز تبدیل کنیم کار ویژهای انجام داده ایم ودر غیر اینصورت هیچ پیشرفتی درتکنولوژی ایجاد نکرده ایم.
استاد علی بیات موحد آیا بیماری خاصی دارید ؟
بله من از بدو تولد دارای بیماری صرع بودم و در کتاب زیر به این موضع اشاره شده .
چه برنامه ای برای آینده و محاسبات ذهنی دارید ؟
برنامه من این است تا در صورت امکان این رشته را فراگیر نموده تا عموم از آن بهره مند شوند تا در مدیریت روزمره باعث کاهش اتفاقات مانند تصادفات ، آتش سوزی ها و حوادث مختلف افزایش یابد (در حقیقت مدیریت بحران فرد افزایش یابد)
و همچنین یکی از دغدغه های جهان امروز یعنی پیشگیری از آلزایمر میباشد.
آیا از محاسبات ذهنی برای پیش بینی هم می شود استفاده کرد ؟
از محاسبات ذهنی می توان برای مدل سازی و تحلیل داده ها مانند بورس و فارکس و علومی که نیاز به تحلیل داده ها دارد استفاده نمود .
استاد علی بیات موحد عزیز در نهایت اگر صحبت خاصی دارید بفرمایید ؟
با توجه به موارد ذکر شده تاکید من به عموم این هست که آموزش این روش ها را نه فقط برای تحصیل بلکه برای زندگی روزمره که می تواند اعتماد به نفس فرد را افزایش دهد و قدرت حل مسائل روزمره زندگی در فرد بالا رود.
بخشی از طرح ها و موفقیت های پژوهشی
- برگزیده ویژه دهمین جشنواره خوارزمی در زمینه طراحی روشهای جدید ذهنی در عملیات ریاضی (1375)
- کسب تاییدیه پانزده هزار فرمول ابدایی از یونسکو در زمینه محاسبات ذهنی و کاربرد آن
- تالیف 7 عنوان کتاب آموزشی ( 3 عنوان در زمینه محاسبات سریع ذهنی بر اساس روش های ابداعی اینجانب و 4 عنوان در زمینه آموزش ریاضیات(
- کسب مدال برنز مخترعین نمایشگاه باسل سوریه (2003)
- کسب رتبه ششم جهان در جام جهاني سوپر مغزهاي جهان آلمان (2004)
- کسب رتبه چهارم جذر جام جهاني سوپر مغزهاي جهان آلمان (2004)
- کسب رتبه هشتم جمع جام جهاني سوپر مغزهاي جهان آلمان(2004)
- کسب عنوان بیرقیب در محاسبات لگاریتم اعداد و ریشههای اعداد بدون محدودیت رقم در جام جهانی محاسبات ذهنی از 2004 تا کنون
- کسب رتبه دوم تشخیص اعداد اول در جام جهاني سوپر مغزهاي جهان آلمان(2006)
- کسب رتبه چهارم جذر در دومین دوره جام جهاني سوپر مغزهاي جهان آلمان (2006)
- کسب رتبه پنجم ک.م.م. مخرج مشترک در دومین دوره جام جهاني سوپر مغزهاي جهان
آلمان (2006)
- كسب رتبه اول جهاني تقسيم باركورد 37 رقم اعشار در جام جهاني سوپر مغزهاي جهان
آلمان (2010)
- كسب رتبه دوم جهاني Surprise در جام جهاني سوپر مغزهاي جهان آلمان(2010)
ارائه رشته سرعت انتقال و محاسبات ذهنی کاربردی در آموزش ضمن خدمت در آموزش و پرورش و ثبت آن به صورت دو مرحله مصوب با کدهای 917019334 و 917019333
از سن هفت سالگی محاسبات ذهنی را با عمل جمع یاد گرفتم. از آن پس به موازات یادگیری هر عمل محاسباتی در دوران تحصیل از اول دبستان با جمع اعداد ، روشهایی برای محاسبات ذهنی آنها ابداع نمودم. پس از آشنایی اولیه با مفاهیم پایه ای ریاضیات، در خود چنان شور و عشق خاصی به دنیای شگفت انگیز اعداد و محاسبات یافتم، که بیشتر وقت خود را صرف کنکاش با اعداد و ویژگیهای متحیر کننده اعداد و ریاضی می نمودم.
در 13 سالگی به تسلط کامل بر محاسبات سریع ذهنی در عملیات جمع و تفریق، ضرب و تقسیم، جذر دست یافتم و از 15 سالگی فرمول هایی در زمینه ریشه گیری اعداد و محاسبه لگاریتم اعداد (بدون محدودیت رقم) ابداع نمودم که مرا قادر می کرد محاسبات سنگین را بدون هیچ محدودیت در تعداد ارقامشان، ذهنی وخیلی سریع انجام دهم. و به مرور زمان فرمول هایم را دراکثر شاخه های ریاضیات مانند نسبت های مثلثاتی، حد، مشتق، انتگرال، محاسبات باینری و ضرب اعداد در مبنای مختلف و … توسعه دادم.
پس از آن در سال 1366 با ادامه تحصیل در رشته ریاضیات کاربردی دانشگاه شهید بهشتی، سعی کردم روش های ابداعی ام را در شاخه های مختلف ریاضی، کاربردی نمایم. و تا آن زمان این مساله را یک توانمندی فردی تصور می کردم.
پس از تالیف نخستین کتابم به نام روش های انتگرال گیری با معرفی دانشگاه به مرحوم پروفسور حسابی، و راهنمایی ایشان تصمیم به آموزش این رشته به عموم گرفتم. در ابتدا این امر را غیر ممکن می دانستم ولی با تلاش فراوان و تلفیق روشهایم توانستم روشهای ساده ای ابداع نمایم تا قابل آموزش عموم گردد.
در سال 1375 به عنوان اولین و تنها برگزیده ویژه دهمین جشنواره خوارزمی در زمینه طراحی روشهای جدید ذهنی در عملیات ریاضی انتخاب شدم و توانستم پانزده هزار فرمول ابداعی خود را به ثبت یونسکو برسانم.
از آن پس به طور تخصصی به تدریس ریاضیات و محاسبات ذهنی در مدارس، دانشگاهها ، و موسسات آموزشی نمودم .
سپس این دوره ها را برای سازمانهای دولتی و خصوصی مانند بانک ها ، وزارتخانه ها نیز دوره های آموزشی افزایش توانمندی ذهنی و مدیریت ذهن در راستای افزایش بهره وری سازمانی برگزار کردم. .
و سعی کردم مدل های ریاضی را در طرح های پیشنهادی ام مانند “طرح جوایز قرض الحسنه بانک ها( هر 5 هزار تومان در هر روز یک امتیاز) و یا ” طرح تعویض پلاک خودروها در پلیس راهنمایی و رانندگی ” ارائه دهم.
از سال 2004 تا کنون، به عنوان تنها نماینده ایران در جام جهانی محاسبات ذهنی که هر دو سال یکبار در کشور آلمان بین حداکثر 40 نفر منتخب جهان، برگزار می گردد حضور یافتم و توانستم برای کشورم افتخار آفرینی کنم .
در طی این سالها سعی نمودم که با حضور در بیش از 190 برنامه تلویزیونی در شبکه های داخلی و خارجی صدا و سیما و اخیرا دربرنامه عصر جدید به عنوان استاد مدعو آکادمی آموزشی، ریاضیات و محاسبات ذهنی را به روشی متفاوت و کاربردی به هموطنان عزیزم بشناسانم.